Derks Optiek en Hoortechniek - Oogmeting

MKH Pola-test methode

Bij een MKH-test (Meting en Korrektie volgens prof. Haase) worden uw ogen door middel van gepolariseerde glazen in een pasbril getest op binoculair en stereoscopisch zien. U krijgt verschillende beelden aangeboden waar uw ogen afzonderlijk op zullen reageren. Allereerst meten we voor beide ogen apart de juiste refractie waarden. Daarna volgt de POLA-test waarmee de samenwerking tussen beide ogen wordt gemeten.

Binoculair zien

Binoculair zien is de samenwerking van twee ogen waardoor men diepte ziet. Het licht valt in beide ogen op hetzelfde punt van het netvlies. Dit noemen wij in de optometrie corresponderende netvliespunten. Deze punten zijn ook met elkaar verbonden in de hersenen. Daar wordt dan het driedimensionale beeld gevormd, zodat u diepte kunt waarnemen.

Binoculair zien is het kijken met twee ogen. Als dit op de juiste manier ontwikkeld is, is er optimaal stereo (diepte) zien. Om dit te bereiken moeten beide ogen tegelijk exact naar hetzelfde punt kijken, zodat de zogenaamde corresponderende netvliescellen van het rechter- en het linkeroog tegelijkertijd belicht worden. Zelfs als hierin maar een kleine afwijking zit, kan er sprake zijn van een fixatie disparatie.

Fixatie disparatie

De moeite en inspanning die ons visuele systeem moet leveren om bij fixatie disparatie de beelden van beide ogen tot 1 geheel te laten versmelten kan leiden tot asthenope klachten.

Als er sprake is van een fixatie disparatie, kijken de beide ogen dus niet tegelijk naar hetzelfde punt en is het stereo zien verminderd. Er is echter nog geen sprake van dubbelzien of scheelzien. Dit komt doordat het visuele systeem de mogelijkheid heeft om, tot op zekere hoogte, de beelden van beide ogen tot 1 geheel te versmelten. Het gebied waarbinnen dit nog net lukt heet het Panum-gebied.

Asthenope klachten

Fixatie disparatie veroorzaakt pertinent geen dyslexie, dyscalculie of dysorthografie. Het is wel zo dat fixatie disparatie kan bijdragen aan het vergroten of verergeren van leerproblemen.

De inspanning die ons visuele systeem moet leveren om bij fixatie disparatie de beelden van beide ogen tot 1 geheel te laten versmelten kan leiden tot asthenope klachten. Bij onderstaande klachten kan het zinvol zijn om een MKH test te laten uitvoeren.

  • Moeite met lang lezen of ander dichtbij werk
  • Moeite met snelle bewegingen
  • Minder goed zien in de schemering ('s avonds autorijden)
  • Nek- en schouderklachten
  • Licht gevoeligheid
  • Moeilijkheden met afstand inschatten
  • Algemene vermoeidheid verschijnselen

Derks Optiek & Hoortechniek

Contactlens

Bel 0487-511 630 voor een afspraak
… kom daarna langs in onze winkel

Markt 1d, 6651 BC Druten
Telefoon:  0487 - 511 630

Openingstijden

Dinsdag

9.00 - 18.00

Woensdag

9.00 - 18.00

Donderdag

9.00 - 18.00

Vrijdag

9.00 - 17.30

koopavond 

18.30 - 20.00

Zaterdag

9.00 - 17.00

Online afspraak maken

Vanwege het coronavirus is het niet mogelijk om online een afspraak te maken.
Bel (tijdens kantooruren) 0487-511 630 voor een afspraak, wij helpen u graag!

Derks Optiek en Hoortechniek is op de reguliere openingstijden geopend, op koopavond (vrijdag) tot 20.00 uur.

In verband met het coronavirus hebben we een aantal aanpassingen wat betreft onze werkwijze:

  • we nemen alle RIVM richtlijnen in acht
  • we werken uitsluitend 1 op 1
  • bel vooraf om een afspraak te maken

Ook hebben wij onze hygiëne maatregelen fors geïntensiveerd.

Voelt u zich niet 100% fit, stel uw bezoek aan onze winkel dan uit naar een later moment. Indien u een afspraak heeft, bel ons dan even om deze te verzetten: 0487 - 511 630.