Derks Optiek en Hoortechniek - Optometrist

Laat de gezondheid van uw ogen onderzoeken

Onze optometrist kan beoordelen of u een (nieuwe) brilsterkte nodig heeft of dat er sprake is van een oogprobleem waarbij een bril of contactlenzen geen oplossing bieden, bijvoorbeeld omdat u een bepaalde (erfelijke) oogaandoening heeft. Onze optometrist kan uw ogen medisch onderzoeken en problemen tijdig signaleren. Voor dit onderzoek wordt slechts een bijdrage van € 69,- gevraagd.

Oogklachten

Minder scherp zien kan ook worden veroorzaakt door een troebeling in het oog zoals staar of door afwijkingen in de gele vlek of in de oogzenuw.

Er zijn verschillende situaties waarin een bezoek aan de optometrist raadzaam is. Herkent u één van deze klachten?

 • Wazig of dubbel zien.
 • Vermoeide, jeukende of geïrriteerde ogen.
 • Last van de ogen bij lezen of beeldschermwerk.
 • Hoofdpijn.
 • Moeite met scherpstellen.
 • Pijn in of rond de ogen.
 • Lichtflitsen.
 • Vlekjes of draadjes die voor het beeld drijven.

De optometrist kan uw ogen onderzoeken, adviseren over een passende oplossing en, indien nodig, via de huisarts naar de oogarts doorverwijzen.

Aandoeningen

Bij klachten over het zien gaat het meestal om minder scherp zien. Lezen en tv-kijken worden moeilijker, evenals het herkennen van gezichten. Naast klachten over niet goed zien, kunnen er klachten zijn over het zien van iets geks, zoals spinnetjes, kromme lijnen, vlekken of één vlek, lichtflitsen of dubbelbeelden.

Bepaalde aandoeningen kunnen (nu of in de toekomst) oogklachten veroorzaken. Heeft u één van deze aandoeningen?

 • Diabetes mellitus (suikerziekte)
 • Hypertensie (hoge bloeddruk)
 • Maculadegeneratie (netvliesprobleem met afnemende gezichtsscherpte)
 • Glaucoom (afwijking aan de oogzenuw die leidt tot gezichtsvelduitval)
 • Of komt glaucoom of maculadegeneratie in de familie voor?

Dan is het verstandig uw ogen te laten onderzoeken door een optometrist, ook als u nog geen problemen ervaart met zien. De optometrist kan (verdere) achteruitgang van de ogen in veel gevallen helpen tegengaan.

Optometrisch onderzoek

Een basis optometrisch onderzoek bestaat uit anamnese, refractie, binoculair onderzoek, onometrie, spleetlamponderzoek / biomicroscopie en een evaluatie.

Wanneer u voor het eerst een afspraak heeft met onze optometrist, zal deze een oogonderzoek uitvoeren om eventuele afwijkingen op te sporen. Een basis optometrisch onderzoek bestaat uit een oogmeting, een oogdrukmeting, bio-microscopisch onderzoek van oogleden, traanpunten, hoornvlies, ooglens en de voorste oogkamer en indien nodig pupilverwijding met oogdruppels om het glasvocht en netvlies te onderzoeken en beoordelen. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen aanleiding geven tot een uitgebreider onderzoek.

Een optometrisch onderzoek kost bij Derks Optiek & Hoortechniek slechts € 69,-.

Tip

Het kan zijn dat bij het onderzoek pupilverwijdende druppels worden gebruikt. Houd er rekening mee dat u tijdelijk wat wazig gaat zien en uw ogen gevoeliger zijn voor licht. Het is daarom verstandig een zonnebril mee te nemen en niet zelf auto te rijden.

Onderdelen van het basis optometrisch onderzoek

Anamnese

Dit is het vraaggesprek dat vooraf aan alle onderzoeken wordt gedaan. Er worden allerlei vragen gesteld over de klachten/ de gezondheid van uw ogen en uw algemene gezondheid.

Refractie

Oftewel de oogmeting of "brilsterktemeting". Tijdens dit onderzoek wordt de sterkte van de brillenglazen en/of contactlenzen bepaald.

Binoculair onderzoek

Dit onderzoek doet de optometrist om naar de samenwerking tussen de ogen en de oogspieren te kijken. Een binoculair vervolg­onderzoek duurt ongeveer 45 minuten en kost € 69,-.

Tonometrie

Dit is het meten van de oogdruk. Dit kan met behulp van een non-contact tonometer of een applanatie tonometer. De non-contact tonometer meet de druk door een beetje lucht in het oog te blazen. Dit apparaat wordt ook wel eens de "plof-tonometer" genoemd. Bij applanatie tonometerie komt er tijdens de meting een soort stiftje tegen het oog aan en daarom zal er voorafgaand aan het gebruik van dit apparaat altijd een druppeltje verdoving (met kleurstof) in het oog gedaan worden.

Spleetlamponderzoek / Biomicroscopie

Dit onderzoek staat in het teken van de gezondheid van de ogen. De optometrist kijkt zowel de buitenkant als de binnenkant van het oog na. Indien nodig met behulp van pupilverwijdende druppels, zodat als het ware de deur verder open wordt gezet om naar de binnen te kijken. Door deze druppels gaat u tijdelijk wat wazig zien en zijn de ogen lichtgevoeliger. Dit kan problemen geven met autorijden. Als u van te voren weet dat u gedruppeld wordt, dan kan een zonnebril van pas komen en is het verstandig u te laten rijden.

Evaluatie

Tijdens dit onderdeel zal de optometrist met u bespreken wat zijn bevindingen zijn. Tevens zal hij beoordelen of verdere behandeling en/of verwijzing naar oogarts, huisarts of een andere specialist nodig is.

Behandeling

Afhankelijk van de klachten en/of wensen van de cliënt/patiënt kan de optometrist het volgende doen:

 • Adviseren en aanmeten van een bril
 • Adviseren en aanpassen van contactlenzen
 • Adviseren om aanvullend optometrisch onderzoek te doen (bv. gezichtsveldonderzoek)
 • Adviseren ooglaserbehandeling (refractiechirurgie)
 • Adviseren en aanmeten low-vision hulpmiddelen
 • Educatie over oogafwijkingen
 • Doorverwijzen naar: huisarts, oogarts, orthoptist of collega-optometrist

Derks Optiek & Hoortechniek

Contactlens

Maak nu online een afspraak
… of kom langs in onze winkel


Markt 1d, 6651 BC Druten
Telefoon:  0487 - 511 630


Openingstijden

Maandag

13.00 - 18.00

Dinsdag

9.00 - 18.00

Woensdag

9.00 - 18.00

Donderdag

9.00 - 18.00

Vrijdag

9.00 - 17.30

koopavond 

18.30 - 21.00

Zaterdag

9.00 - 17.00

Online afspraak maken

Optometrisch of orthoptisch onderzoek

Als u een afspraak maakt voor optometrie of orthoptie, houdt u er dan rekening mee dat u gedruppeld kunt worden waardoor u tijdelijk wat wazig gaat zien en uw ogen gevoeliger zijn voor licht. Het is daarom verstandig een zonnebril mee te nemen en niet zelf auto te rijden. Voor dit onderzoek wordt een vergoeding gevraagd van € 69,-. Oogmetingen bij kinderen vanaf 8 jaar worden ook door onze orthoptist met behulp van oogdruppels gedaan, bij kinderen van 10 jaar en ouder is dat normaal gesproken niet meer nodig.